Kórejský ženšen

Kórejský ženšen, taktiež nazývaný aj „Panax Ženšen“, je pomenovaný po sovietskom vedcovi C.A Meyerom. Je to bylina, ktorá rastie na ďalekom východe v krajinách ako Kórea, Čína, Japonsko ale dokonca aj v Rusku na severnej zemepisnej šírke v 30~48 súradnici.

Korejský ženšen je však veľmi rozdielny od čínskeho, japonského či ruského ženšenu, a to vďaka najvyššej úrovni výrobnej kvality, dobrému menu a ideálnym geografickým podmienkam, ktoré napomáhajú jeho kvalite už pri raste.

Charakteristika šiestich druhov ženšenu: 

MenoLístkyTvar koreňaPôvod
Korejský ženšen / Panax.ginseng 5 Mužské telo Kórea, Rusko
Americký ženšen / Panax. Quinquefolium 5 Kuželovitý tvar Severná Amerika
Sanchi / Panax. Notoginseng 5-7 Malý koreň Čína
Bambusový ženšen / Panax. Japonicum 5 Bambusový koreň Japonsko/Čína
Trpasličí ženšen / Panax. Trifolium 3 guľovitý Severovýchodná Amerika
Himalájský ženšen / Panax. Pseudoginseng 5 cibuľovitý Nepál

 

Klasifikácia kórejského ženšenu vo výrobnom procese:

Čerstvý Ženšen:

Surový ženšen je ten, ktorý po zbere neprešiel procesom sušenia. Vlhkosť v čerstvom ženšene predstavuje 75 % obsahu, čím sa ťažšie uskladňuje a musí byť náležite spracovaný. Čas zberu je v intervaloch 4, 5, až 6 rokov. Najlepšiu účinnosť a najlepší čas na zber je od septembra do októbra.

Biely Ženšen:

Sušený z čerstvého ženšenu. Prešiel procesom vysúšania na slnku alebo horúcim vzduchom, kde sa dosiahla vlhkosť pod 14 %. Najlepší čas zberu je od septembra do októbra, a jeho telo a koreň majú byť zabalené a distribuované v baleniach. (Štandardné balenie – 300 g, v papieri či vinyle.)

Červený ženšen: 

Červený ženšen, vyrobený z čerstvého a vyzretého ženšenu, spracovaný procesom horúcej pary a následného sušenia. V procese naparovania sa menia jeho zložky, taktiež so zložkami saponínov, ktoré patria medzi najviac rastúce zložky. Životnosť je viac ako 10 rokov a najlepším časom na zber je jeseň. Doba rastu môže byť rozdelená do 4, 5 až 6 rokov.

 

Korea “INSAM“ – značka vytvorená Ministerstvom poľnohospodárstva a lesníctva Južnej Kórey na to, aby odlíšilo   pravú pôvodnú kvalitu kórejského ženšenu od celosvetovo často zneužívaného názvu “ženšen”. Touto značkou býva označený teda iba pravý kórejský ženšen s najvyššou kvalitou.  Požiadavky kvality pre túto značku však spĺňa iba pár výrobcov  v Južnej Kórei.
“Health Functional Food“ – Titul a logo, ktoré dostávajú iba vyberané spoločnosti, ktorých výrobky dosahujú najvyššiu kvalitu pre zdravie na svete.