Kórejský ženšen
Kórejský ženšen, taktiež nazývaný aj „Panax Ženšen“, je pomenovaný po sovietskom vedcovi C.A Meyerom. Je to bylina, ktorá rastie na ďalekom východe v krajinách ako Kórea, Čína, Japonsko ale dokonca aj v Rusku na severnej zemepisnej šírke v 30~48 súradnici.
Korejský ženšen je však veľmi rozdielny od čínskeho, japonského či ruského ženšenu, a to vďaka najvyššej úrovni výrobnej kvality, dobrému menu a ideálnym geografickým podmienkam, ktoré napomáhajú jeho kvalite už pri raste.
Charakteristika šiestich druhov ženšenu:
Meno | Lístky | Tvar koreňa | Pôvod |
---|---|---|---|
Korejský ženšen / Panax.ginseng | 5 | Mužské telo | Kórea, Rusko |
Americký ženšen / Panax. Quinquefolium | 5 | Kuželovitý tvar | Severná Amerika |
Sanchi / Panax. Notoginseng | 5-7 | Malý koreň | Čína |
Bambusový ženšen / Panax. Japonicum | 5 | Bambusový koreň | Japonsko/Čína |
Trpasličí ženšen / Panax. Trifolium | 3 | guľovitý | Severovýchodná Amerika |
Himalájský ženšen / Panax. Pseudoginseng | 5 | cibuľovitý | Nepál |
Klasifikácia kórejského ženšenu vo výrobnom procese: |
|
Čerstvý Ženšen:Surový ženšen je ten, ktorý po zbere neprešiel procesom sušenia. Vlhkosť v čerstvom ženšene predstavuje 75 % obsahu, čím sa ťažšie uskladňuje a musí byť náležite spracovaný. Čas zberu je v intervaloch 4, 5, až 6 rokov. Najlepšiu účinnosť a najlepší čas na zber je od septembra do októbra. |
|
Biely Ženšen:Sušený z čerstvého ženšenu. Prešiel procesom vysúšania na slnku alebo horúcim vzduchom, kde sa dosiahla vlhkosť pod 14 %. Najlepší čas zberu je od septembra do októbra, a jeho telo a koreň majú byť zabalené a distribuované v baleniach. (Štandardné balenie – 300 g, v papieri či vinyle.)
|
|
Červený ženšen:Červený ženšen, vyrobený z čerstvého a vyzretého ženšenu, spracovaný procesom horúcej pary a následného sušenia. V procese naparovania sa menia jeho zložky, taktiež so zložkami saponínov, ktoré patria medzi najviac rastúce zložky. Životnosť je viac ako 10 rokov a najlepším časom na zber je jeseň. Doba rastu môže byť rozdelená do 4, 5 až 6 rokov.
|
Korea “INSAM“ – značka vytvorená Ministerstvom poľnohospodárstva a lesníctva Južnej Kórey na to, aby odlíšilo pravú pôvodnú kvalitu kórejského ženšenu od celosvetovo často zneužívaného názvu “ženšen”. Touto značkou býva označený teda iba pravý kórejský ženšen s najvyššou kvalitou. Požiadavky kvality pre túto značku však spĺňa iba pár výrobcov v Južnej Kórei. | |
“Health Functional Food“ – Titul a logo, ktoré dostávajú iba vyberané spoločnosti, ktorých výrobky dosahujú najvyššiu kvalitu pre zdravie na svete. |